Duurzaam en gezond wonen

Nu is het nog de oude locatie van basisschool de Kandelaar. Over een jaar is het een natuurrijke wijk: Tuinhof Ameide. Een wijk waar je kunt leven, ontspannen, samen tuinieren, wonen en boodschappen doet voor de buren.

Het wordt een buurt vóór en met iedereen die graag buiten woont, maar wel dicht bij alle voorzieningen van Ameide. Door de opzet in afwisselende architectuur en landschap, voelt Tuinhof Ameide dorps, kleinschalig en intiem aan. Het is alsof je buiten woont, maar wél met alle voorzieningen in de buurt. Tuinhof Ameide wordt een toekomstbestendige buurt met duurzame woningen, een gezamenlijke buurtschuur, moestuin, boomgaard en een natuur speelplek voor de kinderen.
Het hart van Tuinhof Ameide is dus voor de bewoners, hier ontmoet je elkaar en spelen de (klein)kinderen vrij in de natuur. De buitenrand van het tuinhof krijgt een meer gesloten karakter mee door beplanting en bomen. Auto’s worden op deze manier buiten het zicht gehouden.

Klimaatadaptatie
Een belangrijk onderdeel binnen Tuinhof Ameide is het bewust omgaan met water en biodiversiteit. Door regenwater van de daken en paden zichtbaar op te vangen in de wadi vergroten we het bewustzijn van het water, vangen we piekregenbuien op en houden we het regenwater langer vast. De natuurlijke tuin met hoogtes en laagtes maakt gebruik van het regenwater en geeft een hoge biodiversiteit en een waardevolle woonomgeving.

Natuurlijke & duurzame materialen en kleuren

In Tuinhof Ameide wordt gekozen voor een natuurlijk kleurenpalet, waarin zandkleur de fraaie basis vormt. De warme en lichte basiskleuren combineren fraai met natuurlijke materialen als hout en groene vegetatie.

Circulair
Oer-Hollands en fijn gedetailleerd metselwerk vormt straks de basis van de nieuwe wijk. De steenkleur zal (subtiel) afwijken van de omliggende woningen. Toch is de steen niet zo traditioneel als deze eruit ziet, want we kiezen voor een zeer modern ClickBrick-systeem waarbij de stenen niet traditioneel worden gemetseld, maar op circulaire wijze worden gemonteerd met nauwlijks gebruik van lijm of specie. Hierdoor wordt het mogelijk om in de toekomst de gevel te demonteren en elders een tweede leven te geven.

Architectuur en materialen
Om een groene en duurzame leefomgeving te creëren, worden zo veel mogelijk natuurlijke materialen toegepast, die lang meegaan en mooi verouderen. Hierbij is gekozen, in het bijzonder, voor het prachtige materiaal hout, dat aanvankelijk een warme goudbruine kleur heeft, en in de tijd mooi vergrijst. De houten geveldelen worden vooraf verduurzaamd. Onbewerkte, houten gevelelementen zoals veranda’s en pergola’s geven de architectuur een warme en vriendelijke uitstraling. Aangevuld met groene inrichtingselementen ontstaat zo een uitnodigende groene wereld.

Duurzaamheid wordt ook zichtbaar gemaakt in de architectuur. Zo wordt er gekozen voor en volledig geïntegreerd zonnedak. Hierdoor zijn traditionele zonnepanelen niet meer nodig en krijgt het dak weer een egalere uitstraling. Klimaatinstallaties worden mee-ontworpen en op een nette manier in het dak toegevoegd. Ook rondom de woningen worden duurzaamheidskenmerken zichtbaar, zoals de regentonnen waarin regenwater tijdelijk wordt opgeslagen, of zoals de nestkasten die in de gevel worden opgenomen.